Το έγκλημα του φθινοπώρου



Ο συγγραφέας Άντερς ντε λα Μοτ επιστρέφει μετά το βιβλίο «Το τέλος του καλοκαιριού»  με το μυθιστόρημα «Το έγκλημα του φθινοπώρου». Το έργο, μας έρχεται από τις Εκδόσεις Κέδρος, σε μετάφραση του Ξενοφώντα Παγκαλιά, και αποτελεί το δεύτερο σε μια σειρά μυθιστορημάτων που θα ακολουθήσουν, με ανάλογη θεματική και τοποθετημένα στο παγωμένο σκηνικό της σουηδικής περιφέρειας.


Μέσα στο βιβλίο «Το έγκλημα του φθινοπώρου» θα διαβάσεις για τα μυστικά μιας μικρής κοινωνίας, για το συμφέρον προσώπων που βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση, για συμφέροντα που δίνουν και παίρνουν, για απειλές, φόβους, χαμένες ελπίδες, ενοχές, ενδοοικογενειακά μυστικά και φλεγματικές σχέσεις.


Στην υπόθεση του έργου, βρισκόμαστε χρονολογικά στο 1990 και πάλι στην περιοχή του Σκόνε, μια μικρή πόλη της σουηδικής επαρχίας, όπου μια παρέα πέντε φίλων, έχοντας μόλις τελειώσει το λύκειο  θα θελήσουν πριν αποχωριστούν για το καλοκαίρι, να κατασκηνώσουν κοντά σε μια λίμνη του Σκόνε, πλησίον ενός εγκαταλειμμένου λατομείου. Το επόμενο πρωί, ένας από τους φίλους θα βρεθεί νεκρός στη λίμνη και η αστυνομία γρήγορα θα καταλήξει πως ο θάνατός του πρόκειται για ένα τραγικό ατύχημα· η υπόθεση θα κλείσει κάπως γρήγορα  η οικογένεια του νεκρού πιστεύει ακράδαντα πως κάτι ύποπτο συνέβη και ο θάνατος του αγαπημένου τους δεν ήταν ατύχημα, όμως θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να αποκαλυφθεί τι είχε συμβεί. Κατόπιν, χρονολογικά θα μεταφερθούμε στο 2017, όπου η Άνα Βέσπερ του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Στοκχόλμης, θα φτάσει στην περιοχή με την κόρη της για να αντικαταστήσει τον αρχηγό της αστυνομίας που συνταξιοδοτείται, αντιμετωπίζοντας την καχυποψία και την επιθετική στάση των άλλων αστυνομικών του τόπου.  Η Βέσπερ θέλει να ξεκινήσει μια νέα ζωή για εκείνη και την κόρη της μετά τον θάνατο του συζύγου της, όμως οι σχέσεις μητέρας-κόρης είναι φλεγματικές και γρήγορα θα κληθεί από τη διαίσθησή της να σκαλίσει την υπόθεση του 1990· καθώς τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο, θα αποκαλυφθούν μυστικά, ραδιουργίες αλλά και συμμαχίες που έχουν να κάνουν με το σύνολο της τοπικής κοινωνίας του Σκόνε. Μέσα στο βιβλίο «Το έγκλημα του φθινοπώρου» θα διαβάσεις για τα μυστικά μιας μικρής κοινωνίας, για το συμφέρον προσώπων που βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση, για συμφέροντα που δίνουν και παίρνουν, για απειλές, φόβους, χαμένες ελπίδες, ενοχές, ενδοοικογενειακά μυστικά και φλεγματικές σχέσεις. Ο συγγραφέας επιλέγει και πάλι ως κεντρική ηρωίδα του μια γυναίκα που θα φέρει τους δικούς της προσωπικούς δαίμονες στην υπόθεση, και μέσα από την προσωπικότητα και τους προβληματισμούς της, αναπτύσσει την ψυχολογική διάθεση μιας γυναίκας μόνης ενάντια σε όλους αλλά και τη δυναμική της, και την ηθική της, και τις ικανότητές της· αυτό την κάνει σάρκινη, ρεαλιστική και όχι φαιδρή ως ηρωίδα και πρωταγωνίστρια και εκτιμώ πως αποτελεί το δυνατό χαρτί του βιβλίου.

Εκείνο που καταφέρνει ο Άντερς ντε λα Μοτ για τους αναγνώστες του, συντελεί και την επιτυχία για τον ίδιο: Δεν μπερδεύεις τη γραφή του με άλλον συγγραφέα, δεν σου θυμίζει κάποιον άλλον, ενώ όταν θα διαβάσεις και τα δύο βιβλία της σειράς, θα διαπιστώσεις μέσα από σχεδόν ταυτόσημες αλλά παράλληλες φράσεις, τη συνοχή του ύφους της γραφής του και τον τρόπο που καταφέρνει να σε κερδίσει.


 «Το έγκλημα του φθινοπώρου» αποτελεί περισσότερο ένα ψυχολογικό θρίλερ παρά το παραδοσιακό αστυνομικό μυθιστόρημα και αυτό θα το κάνει αγαπητό στο κοινό που θα το διαβάσει. Δεν βιάζεται να αποκαλύψει τα μυστικά του και προσφέρει το φινάλε του με την ανάλογη ανατροπή, ενώ τα μικρά σε έκταση κεφάλαια δεν σε αφήνουν να το παρατήσεις, γραπώνοντας το ενδιαφέρον σου μέχρι τη λύση του μυστηρίου. Η αγωνία είναι παρούσα και αρκετά από τα μυστικά της πλοκής απαντώνται σε επόμενα κεφάλαια, διατηρώντας τη δράση άνευ φρικτών και γραφικών σκηνών, με τις ανατροπές του έργου να είναι άξιες, με το σασπένς κοφτερό και ποντάροντας στις καλά δομημένες προσωπικότητες των ηρώων που θα πετύχουν στόχο στην ταύτισή τους με τον αναγνώστη. Εκ κατακλείδι, πιστεύω ότι θα ικανοποιήσει τόσο τους φαν της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας, μα και εκείνους που γυρεύουν να διαβάσουν ένα άξιο ψυχολογικό θρίλερ. Προσωπικά με κέρδισε αναγνωστικά και ανυπομονώ για επόμενα της σειράς που έρχονται από τις εκδόσεις Κέδρος.



Λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού του 1990, πέντε φίλοι κατασκηνώνουν δίπλα σε μια λίμνη στη νότια Σουηδία. Έχουν μόλις αποφοιτήσει από το λύκειο και αυτή είναι η αποχαιρετιστήρια βραδιά της εφηβείας τους. Διασκεδάζουν πίνοντας αλκοόλ, παίζοντας μουσική και κολυμπώντας. Το επόμενο πρωί όμως το άψυχο σώμα του ενός επιπλέει στη λίμνη. Η αστυνομία χαρακτηρίζει το συμβάν ως τραγικό δυστύχημα και κλείνει τον φάκελο της υπόθεσης.
Είκοσι επτά χρόνια αργότερα, ο διοικητής της αστυνομίας συνταξιοδοτείται και αντικαθίσταται από την Άνα Βέσπερ, μια έμπειρη αστυνομικό που μετατίθεται από τη Στοκχόλμη. Η Άνα δεν αργεί να διαπιστώσει ότι εκείνο το δυστύχημα παραμένει μια ανοιχτή πληγή. Ύστερα μάλιστα από τον βίαιο θάνατο ενός άντρα που είχε βρεθεί στη λίμνη μαζί με τα παιδιά το μοιραίο βράδυ του 1990, η Βέσπερ αποφασίζει, παρά τις προειδοποιήσεις, να ανοίξει ξανά την υπόθεση, που είναι ακόμα ολοζώντανη στη μνήμη των κατοίκων και εξακολουθεί να τους στοιχειώνει.

Ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα, υποψήφιο για το Βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας το 2017. Έχει μεταφραστεί σε 11 γλώσσες.





* προσπάθησα να βγάλω καλύτερες φωτογραφίες αλλά η 10 μηνών κορούλα δεν με άφηνε



Το βιβλίο θα το βρείτε στις εκδόσεις Κέδρος και σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία






Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου