Η Ωμεγαάλφα...μια φορά και έναν καιρό



Τα βιβλία που αφορούν την αλφαβήτα έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στη καρδιά μου. Μάλλον γιατί μέσα από αυτά ξεκίνησα να διαβάζω τα πρώτα παραμύθια στο μεγάλο μου γιο. Μια ιστορία αστεία που περνάει μηνύματα διαφορετικότητας στους μικρούς φίλους με  αρκετά διασκεδαστικό τρόπο. 
 αστεία και με πολλά χρώματα  η εικονογράφηση,  το οποio το κάνει οικείο στα παιδιά.

Το βιβλίο με τίτλο «Η Ωμεγαάλφα...μια φορά και έναν καιρό» της Βάνας Πουλή, ήρθε στην πιο κατάλληλη στιγμή, μιάς και ο μεσαίος γιος ο Μιχάλης μας προσπαθεί να μάθει την αλφαβήτα και γενικά τη σειρά των γραμμάτων


Στον λίγο διαφορετικό από αυτόν που ξέρουμε πλανήτη Γη, υπήρχαν 24 χώρες. Όσα είναι και τα γράμματα της αλφαβήτα. Ποια είναι η αγαπημένη συνήθεια των κατοίκων της χώρας Γάμμα και ποια ήταν η αγαπημένη ασχολία των ανθρώπων στην χώρα Κάππα;
Όλοι τους τόσο διαφορετικοί αλλά και μοναδικοί ταυτόχρονα, θα συναντηθούν τυχαία όταν ένας σεισμός στην χώρα Σίγμα γκρεμίζει τα τείχη που τους χωρίζουν. Και τότε οι κάτοικοι της χώρας Πι με τους κατοίκους της χώρας Φι έκαναν τα πάντα στο πι και φι και οι κάτοικοι στην χώρα Ρω προσπαθούσαν να μάθουν τους κατοίκους της χώρας Γάμμα να προφέρουν σωστά το γράμμα Ρω ! Απόδειξη ότι τα τείχη πρέπει να γκρεμίζονται για να είναι οι άνθρωποι αγαπημένοι.
Ξεκινώντας αντίστροφα από την χώρα Ωμέγα και καταλήγοντας στην χώρα Άλφα η συγγραφέας Βάνα Πούλη καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών με την εφευρετική και παιχνιδιάρικη αφήγηση των γραμμάτων. Μάθηση και παιχνίδι συνδυάζονται άψογα σε ένα βιβλίο για την διαφορετικότητα και την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου που επιθυμεί να μην παραμείνει εγκλωβισμένος σε ό,τι τον κάνει να παραμένει στάσιμος και κρατώντας ένα ανοιχτό μυαλό να μπορέσει να αποδεχτεί τον συνάνθρωπό του με τις όποιες ιδιαιτερότητές τους.



Mια όμορφη ποιητική αφήγηση της συγγραφέως κάνοντάς μας να συνειδητοποιήσουμε ότι τελικά έχουμε περισσότερα κοινά από όσα νομίζουμε με αρκετούς από τους κατοίκους της Ωμεγαάλφα.
Παράλληλα, η εικονογράφος Γεωργία Μαγκούφη, δίνει μια πολύ ωραία και ιδιαίτερη πινελιά στο κείμενο με τις απόλυτα ταιριαστές εικόνες και τις εναλλαγές των χρωμάτων από γκρίζο σε χρωματιστό, που δεν κουράζουν το μάτι.
Μετά το πέρας της ανάγνωσης, συζητήσαμε με τα παιδιά για την διαφορετικότητα, την μοναδικότητα και για τις ιδιαιτερότητες που είχαν οι κάτοικοι της κάθε χώρας, του κάθε γράμματος της αλφαβήτου.
Μας κέρδισε και είμαι σίγουρη οτι μόλις το πιάσετε στα χέρια σας θα κερδίσει μια θέση και στις δικές σας καρδιές.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου