Το δίχτυ της ζωής- Ιστορίες βιοποικιλότητας, της Ελένης Σβορώνου



Η βιοποικιλότητα είναι φτιαγμένη από τον βίο και την ποικιλία. Αυτά είναι τα συστατικά της ζωής στον πλανήτη μας. Ο πλανήτης μας απειλείται και είναι ανάγκη να προστατέψουμε την τροφική αλυσίδα.
Στο βιβλίο μέσα βλέπουμε έναν γιο με τον πατέρας του, ο κάθε ένας τα βλέπει με διαφορετικό τρόπο.
Ο πατέρας προσπαθεί να του εξηγήσει τη σημασία της βιοποικιλότητας.

Γιατί ένα παιδί δεν μπορεί εύκολα να καταλάβει σε τι του χρειάζονται οι ιοί, οι μικροοργανισμοί και τα κουνούπια. Μέσα σε πέντε κεφάλαια δίδονται εικόνες προς παρατήρηση και προβληματισμό, ενώ η γνώση αναπτύσσεται μέσα από μικρές επισημάνσεις αλλά και ζωντανούς διαλόγους μεταξύ ενός παιδιού και του πατέρα του, όπου το χιούμορ και η αμεσότητα κυριαρχούν προκειμένου να μετατρέψουν αυτούς τους διαλόγους σε δυναμικά κείμενα γνώσης.


Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρουν όλα, Τι μας προσφέρουν οι μονοκύτταροι οργανισμοί και πρέπει εμείς να ενδιαφερόμαστε γι’ αυτούς; Οι άνθρωποι είμαστε οικοσύστημα; Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν για τη δική μας υγεία από την απώλεια βιοποικιλότητας, την κλιματική αλλαγή και τη μόλυνση εδάφους, υδάτων και αέρα; Η τεράστια παγκόσμια βιομηχανία κρέατος στην οποία οι περισσότεροι συμμετέχουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οδηγεί σε βάναυση μεταχείριση εκατομμύρια ζώα προκειμένου να φτάσουν στο τραπέζι μας. Πώς θα αλλάξουμε για να προστατεύσουμε τον πλανήτη και εν τέλει εμάς τους ίδιους;


Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά από 6 ετών, ωστόσο με την κατάλληλη προσαρμογή από γονιό ή εκπαιδευτικό, μπορεί να δουλευτεί ήδη από τα 4-4,5 έτη ενός παιδιού, καθώς η περιβαλλοντική συνείδηση και γνώση και η ευαισθητοποίηση δεν μπορεί να περιμένει την Α’ δημοτικού για να αρχίσει.


Η εικονογράφηση της Zafouko Yamamoto λεπτομερής, πολύχρωμη, σε δυναμική αλληλεπίδραση με το κείμενο της συγγραφέα.


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου