Το σαλιγκάρι με την καρδιά στα δεξιά

 Το σαλιγκάρι με την καρδιά στα δεξιά

Η Μαρία Πόποβα γράφει για την αληθινή ιστορία του Τζέρεμι, του σαλιγκαριού με την καρδιά στα δεξιά, αντίθετα δηλαδή από όλα τα άλλα σαλιγκάρια, μέσα από ένα όμορφο οδοιπορικό στην εξέλιξη, τη γενετική, την ποικιλομορφία και την αποδοχή του διαφορετικού.

Το Τζέρεμι γεννήθηκε με αριστερόστροφο κέλυφος και όλα τα όργανα και  την καρδιά του στα δεξιά. Αυτή η αντιστροφή οργάνων, που το έκανε ξεχωριστό, καθόρισε και τη ζωή του. Με ποιόν τρόπο; Το πρόσεξε ένας επιστήμονας, που σκέφτηκε ότι πίσω από την ιδιαιτερότητά του κρυβόταν κάποιο όμορφο μυστικό που περιμένει να ανακαλυφθεί, και το έστειλε στο εργαστήριο ενός ερευνητή ειδικού στα σαλιγκάρια.


Η Maria Popova ζωγραφίζει  με λέξεις από την επιστήμη της Βιολογίας και της Γενετικής – αναφέρεται στη μετάλλαξη, στην εξέλιξη, στα γένη, στα ερμαφρόδιτα, στα γονίδια, την ανατομία, την αντιστροφή οργάνων. Ταυτόχρονα όμως με τα γεγονότα και τα επιστημονικά δεδομένα, προσθέτει πάνω στον ίδιο καμβά, προσεκτικά, με λυρισμό, έννοιες όπως η δύναμη του χρόνου, το μεγαλείο του σύμπαντος,  η ομορφιά και η δύναμη της ποικιλομορφίας. Με τρόπο ποιητικό   στο κείμενο και στην εικόνα, αφηγείται μια ιστορία για τον μικρόκοσμο, τη μοναξιά,  την τύχη. Το τέλος της ιστορίας αυτής δεν το γράφει η ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά η φύση.

Βασισμένη σε ένα πραγματικό επιστημονικό γεγονός και εμπνευσμένη από ένα αγαπημένο πρόσωπο της συγγραφέως, αυτή είναι μια ιστορία με θέμα την επιστήμη και την ποιητικότητα της ύπαρξης· τον χρόνο και τις πιθανότητες, τη γενετική και το φύλο, την αγάπη και τον θάνατο, την εξέλιξη και το άπειρο – έννοιες συχνά πολύ αφηρημένες για να τις συλλάβει ο ανθρώπινος νους, συχνά πιο προσιτές στη νεανική φαντασία· έννοιες που πραγματώνονται στη συγκεκριμένη, πεπερασμένη ζωή ενός μικροσκοπικού, ασυνήθιστου πλάσματος που βρέθηκε σε έναν σωρό από κομπόστ, στη μέση ενός κήπου κάπου στην Αγγλία.


  • Μια συναρπαστική ιστορία που μιλάει για την εξέλιξη, τον χρόνο, τη ζωή μέσα στον χρόνο, τη διαφορετικότητα.
  • Η Maria Popova, σε αυτό το μαγικά εικονογραφημένο από την Ping Zhu βιβλίο, διηγείται με μοναδικό τρόπο μια αληθινή ιστορία, με επιστημονικό υπόβαθρο.
  • Μια πολυτελής έκδοση που απευθύνεται σε ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό.
                       Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου