Στον 5 όροφο της νομικής - Χρήστος Μαρκογιαννάκης


Πέρυσι είχα πάρει στα χέρια μου το λογοτεχνικό βιβλίο του Μαρκογιαννάκη Μυθιστόρημα με κλειδί 
Δεν περίμενα κάτι λιγότερο στο νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε φέτος Στον 5 όροφο της νομικής 
Ο τίτλος είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον μου, προτού ξεκινήσω την ανάγνωση.


Η υπόθεση του μυθιστορήματος είναι η εξής: δύο άψυχα σώματα βρίσκονται στον 5ο όροφο της Νομικής Σχολής Αθηνών στον Τομέα Εγκληματολογίας: η Καθηγήτρια Λαμπρινή Σιώμου, με το παρατσούκλι “Οχιά” εξαιτίας του δύστροπου χαρακτήρα της και ο υποψήφιος διδάκτορας Άγγελος Κονδύλης, ένας γοητευτικός και αγαπητός μεταξύ συμφοιτητών και Καθηγητών νέος. Ο αστυνόμος Χριστόφορος Μάρκου, παλιός γνώριμος των θυμάτων, καθώς είχε αποφοιτήσει και ο ίδιος από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τομέα, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το διπλό έγκλημα. Στην πορεία αναζήτησης της σχέσεως ανάμεσα στα δύο θύματα που βρέθηκαν την ίδια ώρα στο ίδιο μέρος και στην προσπάθεια εξιχνίασης της σκοτεινής υπόθεσης, ο αστυνόμος Μάρκου ανακαλύπτει βαθιά κρυμμένα μυστικά, ίντριγκες, έριδες, απάτες και ψέματα.

Τα στοιχεία που με κέρδισαν περισσότερο στο μυθιστόρημα είναι η αριστοτεχνική σύνδεση διαφορετικών ιστοριών ανθρώπων που έχουν ένα κοινό “κρίκο” να τους ενώνει -το Πανεπιστήμιο και ειδικότερα τον Τομέα Εγκληματολογίας της Νομικής Αθηνών- και τη ζωή τους μέσα σε αυτό, δεύτερον ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζονται οι πιο σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ψυχής -ακόμα και φαινομενικά φιλήσυχων και αφοσιωμένων στην επιστήμη τους ανθρώπων- και, τέλος, το γεγονός ότι ο συγγραφέας αξιοποιεί τις εγκληματικές θεωρίες, θέτει φλέγοντα ερωτήματα εγκληματολογικού ενδιαφέροντος και αναδεικνύει το ρόλο των μίντια στην τροπή κάποιων γεγονότων.



Εξαιρετική η γραφή του Χρήστου Μαρκογιαννάκη (και σε αυτό το μυθιστόρημα), με συνεχείς ανατροπές που οδηγούν τον αναγνώστη σε άλλα μονοπάτια από αυτά που αναμένει να οδηγηθεί. Η εμβάθυνση που κάνει στην ψυχοσύνθεση των προσώπων που εμπλέκονται στην ιστορία είναι, όχι μόνον ακριβής και ολοκληρωμένη, αλλά ταυτόχρονα μας προβληματίζει για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί -και στην πραγματική ζωή- να λειτουργήσει η ανθρώπινη ψυχή και τις ακραίες επιλογές που δύναται να κάνει, στο βωμό πολλών πραγμάτων -αλαζονείας, κέρδους, προσωπικού οφέλους, ματαιοδοξίας….-. Γιατί όσα διαδραματίζονται στο βιβλίο κρύβουν μέσα τους και αλήθειες, δοσμένες με τον πιο συναρπαστικό τρόπο από το συγγραφέα.



Πραγματικά, απόλαυσα την κάθε σελίδα του μυθιστορήματος και χαίρομαι πολύ γιατί ένας νέος συγγραφέας, με σπουδές και γνώσεις στην νομική επιστήμη και την εγκληματολογία, ασχολείται με τα ελληνικά γράμματα, προσφέροντας τόσο στη λογοτεχνία, όσο και στην έρευνα.


                                     Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας  


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου