Η Πηνελόπη στη Χίο - Κώστας Στοφόρος



Ο Κώστας Στοφόρος δεν είναι η πρώτη φορά που καταθέτει ένα νεανικό βιβλίο που να περιέχει ιστορικές πληροφορίες και να διαθέτει, εκτός από τη λογοτεχνική, και την εκπαιδευτική του διάσταση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα παιδιά θα μάθουν πολλά για το νησί της Χίου, αλλά και για τις παιδικές αναμνήσεις από τη ζωή της μεγάλης συγγραφέως.



Η Πηνελόπη Δέλτα, το γένος Μπενάκη, έλκει την απώτερη καταγωγή της από τη νήσο Κρήτη. Μετά τα Ορλωφικά όμως, το 1770, οι πρόγονοί της μετανάστευσαν στη Χίο. Έτσι, μπορεί η διάσημη συγγραφέας να ήταν γέννημα θρέμμα της ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας, οι ρίζες όμως της οικογένειάς της τοποθετούνται στο νησί της μαστίχας.

Ο συγγραφέας αναμειγνύει την Ιστορία με τη μυθοπλασία βασισμένος στα στοιχεία από τις Πρώτες Ενθυμήσεις της Πηνελόπης Δέλτα, του έργου δηλαδή που δεν ήταν άλλο από το ημερολόγιό της. Το 1895 όταν θα βρεθεί και πάλι στη Χίο, αυτή τη φορά αρραβωνιασμένη, το βάρος των αναμνήσεων θα είναι πιο έντονο απ’ ότι εκείνη περίμενε.

Εν κατακλείδι, “Η Πηνελόπη στη Χίο” αποτελεί μία διαφορετική αναγνωστική πρόταση για εφήβους και νέους από τον Κώστα Στοφόρο που εστιάζει σε μία άγνωστη περίοδο της ζωής μιας αγαπημένης παιδικής συγγραφέως.




Η δωδεκάχρονη Πηνελόπη φτάνει για πρώτη φορά στη Χίο με λαχτάρα και δέος, μιας και έχει ακούσει τόσα για το νησί των παππούδων της. Γνωρίζει από κοντά τις ομορφιές του τόπου, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων του, ανακαλύπτει τους λαλάδες και τα χιώτικα μανταρίνια, μαθαίνει για την καλλιέργεια της μαστίχας και... ερωτεύεται.

Το βιβλίο, αν και προϊόν μυθοπλασίας, αναφέρεται σε ένα πραγματικό ταξίδι της Πηνελόπης Δέλτα στη Χίο το καλοκαίρι του 1886. Μέσα από τις σελίδες του γνωρίζουμε πτυχές της προσωπικότητας της μεγάλης μας συγγραφέα, καθώς πολλά στοιχεία έχουν αντληθεί από το έργο της. Μαθαίνουμε επίσης για τη μεγάλη σφαγή και την καταστροφή του νησιού το 1822, με αφορμή τα 200 χρόνια από το τραγικό γεγονός που ενέπνευσε τον Γάλλο ζωγράφο Ευγένιο Ντελακρουά να δημιουργήσει τον πίνακα «Η σφαγή της Χίου» και ξεσήκωσε φιλελληνικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου