Το χταπόδι 🐙 το ΄σκάσε - Meloy Maile

 

                                                 Το χταπόδι 🐙 το ΄σκάσε


Το χταπόδι μπορεί να ψαρέψει για θήραμα, ενώ αποφασίζει τι χρώμα και σχέδιο θα γυρίσει, τι σχήμα θα κάνει το σώμα του, να είναι σε εγρήγορση για τα αρπακτικά και να γνωρίζει πόσο μακριά είναι τα κρησφύγετα τους


Ζούσε ευτυχισμένο στη σπηλιά του το χταπόδι, κόσμο πέρα δώθε έβλεπε, ψάρια έτρεχαν βιαστικά, αστερίες, μύδια. Ώσπου μια μέρα πιάστηκε στο γάντι ενός ψαρά κι από εκεί βρέθηκε σε ένα μεγάλο γυάλινο σπίτι: ένα ενυδρείο! Το έβαζαν να παίζει με κάποια «παιχνίδια» σαν δοκιμασίες, του έμαθαν μέχρι και να βγάζει φωτογραφίες τον κόσμο.

Οι μέρες του ήταν πια ολόιδιες. Το φαγητό στην ώρα του, ίδια πάντα γεύση, δίχως κύματα, δίχως βραχάκια. Κάποτε το χταπόδι κατάλαβε ότι εκεί μέσα δεν έχει ζωή και αποφάσισε να φύγει. Άνοιξε το καπάκι και άρχισε να γλιστράει στο πάτωμα. Έφτασε στην αποβάθρα και βούτηξε στη θάλασσα. Ήταν ώρα να ξαναβρεί τη ζωή και το σπίτι του…

Το χταπόδι ζει ευτυχισμένο στη σπηλιά του, ώσπου κάποιος το αιχμαλωτίζει και το κλείνει σε ενυδρείο. Εκεί οι μέρες κυλούν αργά και βαρετά, ίδιες η μία με την άλλη, και το χταπόδι νοσταλγεί την ελευθερία του, το σπίτι του. Κι έτσι αποφασίζει να το σκάσει…

Μια συναρπαστική αφήγηση για ένα από τα πιο έξυπνα και ευαίσθητα ζώα της θάλασσας, βασισμένη στην πραγματική ιστορία του Ίνκι, του χταποδιού που το έσκασε το 2015 από το Εθνικό Ενυδρείο της Νέας Ζηλανδίας και επέστρεψε στον ωκεανό.



Μισό δισεκατομμύριο νευρώνες λένε οι επιστήμονες ότι φέρουν στο σώμα τους τα χταπόδια. Αυτοί σε συνδυασμό με τον ιδιαίτερο μεγάλο για το μέγεθός τους εγκέφαλο κατατάσσουν τα χταπόδια στην κατηγορία των σκύλων ως προς την ευφυία τους. Η οποία αποδεικνύεται από διάφορα πειράματα και παρατηρήσεις, όπως ότι μπορούν να κινούνται σε λαβύρινθους, να δραπετεύουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, να λύνουν γρίφους, να ανοίγουν βάζα με βιδωτά καπάκια, να σωριάζουν πέτρες και άλλες τέτοιες δεξιότητες.

Αυτή η ιστορία, λοιπόν, είναι βασισμένη στην πραγματική ιστορία του Ίνκι, του αρσενικού χταποδιού που το έσκασε το 2015 από το Εθνικό Ενυδρείο της Νέας Ζηλανδίας προκαλώντας έκπληξη στο προσωπικό αλλά και διεθνώς.

Το βιβλίο μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτό το ιδιαίτερο πλάσμα περισσότερο, να μάθουμε ότι λόγω της απουσίας οστών στο σώμα τους μπορούν να τρυπώνουν παντού, ακόμα και σε πολύ μικρά περάσματα, ενώ έχουν ιδιαίτερη έφεση να παρατηρούν τα πάντα και να αξιολογούν τι συμβαίνει γύρω τους. Και ασφαλώς να προβληματιστούν για τους τρόπους και τις συνθήκες εγκλεισμού τους σε κουτιά όπως τα ενυδρεία ή άλλων ζώων σε πισίνες, ζωολογικούς κήπους κ.ο.κ.



Για αναγνώστες από 3 περίπου ετών.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου