Αντίο Σμύρνη - Ιωάννα Μπαμπέτα


"...Με μεγάλη μου χαρά μετ' από πολύ καιρό διάβασα ένα βιβλίο που μπορεί να αφορά τους μικρούς αναγνώστες αλλά εμένα μου άρεσε πολύ και άγγιξε τη καρδιά μου 
Σας μιλώ για το νέο παιδικό βιβλίο της συγγραφέως Ιωάννας Μπαμπέτα,με τίτλο ''Αντίο, Σμύρνη", που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μίνωας και απευθύνεται σε ηλικίες παιδιών 5 ετών και άνω..."

Αν ψάχνετε ένα βιβλίο που να μιλά για τη μικρασιατική καταστροφή και να απευθύνεται σε μικρά παιδιά (5+) τότε σίγουρα το βρήκα και σας το δείχνω. 
Αντίο Σμύρνη, από την αγαπημένη μας Ιωάννα Μπακιρτζή-Μπαμπέτα


Ανοίγοντας διάβασα πρώτα την αφιέρωσή της στο μπαμπά της και υποψιάστηκα ότι το βιβλίο θα ειναι και συναισθηματικό

Ένα βιβλίο που έχει από όλα.
 Ιστορικές πληροφορίες, λεπτομερείς περιγραφές και φανταστική, σύγχρονη εικονογράφηση.

Λίγα λόγια για την ιστορία...
Δύο φίλοι αδερφικοί, ζωντανεύουν την αγάπη των ανθρώπων και των λαών, πάνω σε ένα ποδήλατο. Σε ένα ποδήλατο που παρόλο που το ήθελαν πολύ, δεν κατάφεραν να κάνουν μια βόλτα μαζί του στην Προκυμαία, αφού ο ένας εγκαταλείπει τη Σμύρνη βιαστικά.
Από τη μια οι ρόδες και από την άλλη το κουδούνι.
Από τη μια τα όνειρα και από την άλλη η σκληρή πραγματικότητα.
Από τη μια η μισή καρδιά, κι από την άλλη η άλλη μισή.
Μια ιστορία προσιτή στα μικρά παιδιά, που θα τα παρασύρει στη μαγευτική ατμόσφαιρα της Σμύρνης, πριν και μετά το 1922...



"Νομίζω πως σας νικάμε στον πόλεμο, αλλά εμείς είμαστε αδέρφια. "


Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης, η αγαπημένη συγγραφέας Ιωάννα Μπαμπέτα (Ιωάννα Μπακιρτζή-Μπαμπέτα) ταξιδεύει τους μικρούς αναγνώστες στην κοσμοπολίτικη πόλη. Μια ιστορία δύο φίλων ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου, με ένα ποδήλατο που ποτέ δεν κατάφεραν να κάνουν βόλτα μαζί του στην Προκυμαία, αφού ο ένας εκ των δύο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη βιαστικά. Ο τίτλος του βιβλίου είναι η τελευταία φράση του αγοριού ενώ βρίσκεται στο πλοίο που θα φέρει εκείνον και την οικογένειά του στην Ελλάδα.
Συγκινητικό, προσιτό στα παιδιά, με προσεγμένη και μοντέρνα εικονογράφηση της Άρτεμις Πρόβου (Artemis Provou Illustration), το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει την αφορμή για πολλές συζητήσεις σχετικά με την Καταστροφή της Σμύρνης.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου